Wednesday 14 February 2018

ΑΠΟΛΊΘΟΜΑ ΕΛΈΦΑΝΤΑ 100 ΧΙΛΙΆΔΩΝ ΕΤΏΝ ΣΤΗ ΞΥΛΟΦΆΓΟΥ!

ΑΠΟΛΊΘΟΜΑ ΕΛΈΦΑΝΤΑ 100 ΧΙΛΙΆΔΩΝ ΕΤΏΝ ΣΤΗ ΞΥΛΟΦΆΓΟΥ!

Πως βρέθηκαν στην Κύπρο ελέφαντες και νάνοι ιπποπόταμοι
Απολίθομα ελέφαντα 100 χιλιάδων ετών στη Ξυλοφάγου!
Πως βρέθηκαν στην Κύπρο ελέφαντες και νάνοι ιπποπόταμοι
Αποκαλυπτικά στοιχεία για Ιπποπόταμους και Ελέφαντες που έζησαν στην Κύπρο πριν από 100 χιλιάδες χρόνια κατέχει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας Κύπρου Γιώργος Κωνσταντίνου. 
Απολιθώματα ελέφαντα 100 χιλιάδων ετών και νάνου ιπποπόταμου 12 χιλιάδων ετών εντόπισε σε παραλιακή περιοχή στην επαρχία Λάρνακας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας Κύπρου Γιώργος Κωνσταντίνου. Μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο κύριος Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν ιδιαιτέρως γνωστή για τα παλαιοντολογικά της ευρήματα σημειώνοντας πως τα συγκεκριμένα ζώα έφθασαν στην Κύπρο από γειτονικές ακτές, είτε κολυμπώντας, είτε επιπλέοντας πάνω σε κορμούς δέντρων. 
Τα ζώα αυτά σύμφωνα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου με την εγκατάστασή τους στο νησί υπέστησαν μεγάλες εξελικτικές αλλαγές προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. 
Οι νάνοι ιπποπόταμοι στην Κύπρο που φαίρουν την επιστημονική ονομασία Phanurios minor είχαν μήκος 1,50 μέτρου και ύψος 75 εκατοστών ενώ οι νάνοι ελέφαντες είχαν ένα μέτρο ύψος και βάρος 200 κιλών. 
Τα απολιθώματα των ιπποποτάμων είναι πολύ περισσότερα από αυτά των ελεφάντων Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο άνθρωπος της τότε εποχής κυνηγούσε τα ζώα αυτά, πιθανόν δε να συνέβαλε στην εξαφάνιση τους. 
Απολιθώματα νάνων ιπποποτάμων και ελεφάντων έχουν βρεθεί σε περισσότερα από 40 σημεία στην Κύπρο και, κυρίως, σε σπήλαια στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, καθώς και στην περιοχή της Ξυλοφάγου.

No comments:

Post a Comment